Preventief medisch onderzoek

Meten = Weten = Verbeteren

Ons bloed is de spiegel die de gesteldheid van het lichaam zichtbaar maakt. Zijn lichaam en geest in harmonie met elkaar? Waar zit de disbalans? Wat veroorzaakt / verergerd de klachten? Vaak laten wij deze pas bij ziek zijn checken, terwijl het veel verstandiger zou zijn om deze af en toe gewoon uitvoorzorg te laten onderzoeken.   

Via de praktijk is het mogelijk om verschillende soorten onderzoeken aan te vragen bij diverse gecertificeerde laboratoria. Welke onderzoek wordt aangevraagd, is afhankelijk van de uitkomst van het intake gesprek en de klacht /-en. Voor de behandeling zijn deze namelijk van belang om bij de ‘oorzaak’ van uw klachten te komen en zo een gerichter behandelplan op te stellen. 

 

Nutriënten analyse

De tekorten in voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, vetzuren, aminozuren, spoorelementen etc., kunnen d.m.v. onderzoeken worden aangetoond. In het lichaam zijn deze voedingsstoffen voor vele soorten biochemische processen heel belangrijk. Een tekort hierin zorgt ervoor dat de processen niet optimaal kunnen worden uitgevoerd en zal dit zich uiten in vele soorten klachten. Denk aan klachten als vermoeidheid, slechte concentratie, slapeloosheid en lusteloosheid.  

Bij langdurig gebrek aan voldoende vitaminen- en mineralen, kan dit leiden tot heel specifieke ziekten. Het beste is het wanneer men diens bloed regelmatig laat controleren om te zien of de voeding- & leefstijl goed zijn en of men alles goed opneemt.  

Helaas zijn via de huisarts de onderzoeken nog te beperkt en om zomaar wat supplementen te slikken tegen van alles zonder onderzoek is echter niet aan te raden. Bij een aangetoonde afwijkende waarden bij ziekten en bij aangetoonde tekorten is dit aan te raden, maar wel onder deskundige begeleiding. 

 

Feces analyses

Via de feces (ontlasting) kan men vele onderzoeken uitvoeren, maar onderstaand een lijst van de meest gevraagde onderzoeken. 
Complete Darmonderzoek. Hiermee wordt de florastatus bepaald, alsook dat van het  spijsverteringsvermogen, de spijsverteringscapaciteit, de conditie en functie van het darmslijmvlies en de beoordeling van het darmgeassocieerde immuunsysteem.
∗ Darm Microbioom. Deze beïnvloedt de spijsvertering, het immuunsysteem en de hersenen. 
Histamine laboratoriumanalyse. Wordt gekeken naar een mogelijke histamine intolerantie.
Parasieten ontlastingstest. Microbiologische bepaling van parasieten in de ontlasting 
Schimmels ontlastingstest. Microbiologische bepaling van gisten en schimmels in de ontlasting 
Helicobacter-pylori. Er wordt gekeken of er antigeen van het Helicobacter-pylori in de ontlasting voorkomt

 

Allergie / Intolerantie analyses  

– IgG voedselintolerantie. Dit is een bloedtest die afgenomen kan worden bij een prikpoli bij u in de buurt. 
Bij klachten of een aandoening die maar niet verdwijnen, kan de oorzaak liggen aan een vertraagde IgG-voedselallergie type III. De symptomen van zo’n allergie/intolerantie blijven vaak onopgemerkt,  omdat deze vaak na een paar uur of zelfs pas 72 uur later na inname van een bepaald voedingsmiddel optreden. Op deze manier is het extreem moeilijk om de trigger te traceren 

Onderstaand een lijstje van mogelijke symptomen behorend bij dit type overgevoeligheid, denk aan: 
Gastro-intestinale aandoeningen zoals buikpijn, een opgeblazen gevoel, constipatie, diarree, misselijkheid, ziekte van Crohn, Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS) 
∗ Hoofdpijn/migraine 
Metabole aandoeningen; obesitas, chronische gewichtsproblemen 
Huid problemen; atopische huidproblemen zoals bijvoorbeeld psoriasis, eczeem 
Spier- en gewrichtsklachten 
Vruchtbaarheidsproblemen; niet makkelijk zwanger worden, miskramen 
Menstruatiecyclusproblemen 

In de darmen bevindt zich het grootste immuunsysteem van het lichaam. Meer dan 80% van de immunologische afweerreacties komen uit de darmen. Bij een beschadigde darmwand is er de kans groter voor het krijgen van een allergieën of intoleranties. 

Door bv. infecties, alcohol consumptie, gebruik van geneesmiddelen, voeding niet goed kauwen waardoor onverteerde resten in de darmen eindigen en stress kan de darmwand beschadigd raken en glijden zo ‘verkeerde’ voedingsdelen tussen de darmcellen door. Deze worden door het lichaam gezien als indringers en wordt een immuunreactie geactiveerd om deze te vernietigen. 

 

Burn-out analyses 

Combi analyse is een onderzoek van : adrenaline, het cortisol dag profiel, DHEA, dopamine, noradrenaline en serotonine

Combi Plus analyse is een onderzoek van: adrenaline, het cortisol dag profiel, DHEA, dopamine, noradrenaline, serotonine, testosteron, progesteron en oestradiol. 

Een burn-out betekend dat de batterij helemaal leeg is, het gevoel hebben dat men opgebrand is. Niet alleen maar lichamelijk, maar ook geestelijk totale uitputting. Deze totale stress kan een duurzame uitwerking hebben op het lichamelijk en geestelijk welbevinden van de mens. 

Bij een buitensporige, langdurig aanhoudende blootstelling aan een stress veroorzakende situatie en individuele overbelasting, kan dat zorgen voor een burn-out. Deze toenemende vermoeidheid is geassocieerd met een stoornis van de neuronale en hormonale regulatie en het falen van de bijbehorende compensatiemechanismen.  

Met de laboratorium analyse kan de actuele neuro-endocrine situatie worden bepaald en vormt zo een basis voor therapeutische aanpak. 
 
Bij de volgende indicaties kan de analyse ingezet worden: 
Extreme moeheid in de ochtend
∗ Vermoeidheidstoestanden
Prestatievermindering
Depressie
Slapeloosheid
∗ Angsten
Bij lichamelijke en geestelijke stress
Vruchtbaarheidsproblemen 

 

Schildklier analyses 

Afwijkingen van de schildklier hebben tot gevolg dat de schildklierhormoon teveel of te weinig wordt aangemaakt. Dit leidt tot vele lichamelijke symptomen, zoals constant moe zijn, liever in bed blijven liggen, pijn ervaren bij bewegen, stemmingswisselingen, je opgejaagd voelen en niet goed kunnen slapen. 

Is de schildklier overactief, dan kan men de volgende klachten ervaren: een snelle hartslag, gewichtsverlies, nervositeit, trillende handen, geïrriteerde ogen en kan bij vrouwen ook een onregelmatige menstruatiecyclus ontstaan. Bij een traag werkende schildklier ervaart men meer last van gewichtstoename, droge huid, obstipatie, het snel koud hebben, vermoeidheid en bij vrouwen zware menstruatiebloedingen. 

De schildklier werkt als een ‘radar’ voor het lichaam, waarin de schildklierhormoon het gebruik van energie in het lichaam regelt, het heeft een soort thermostaatfunctie. Het eerste wat wordt aangemaakt is de TSH. Dit gebeurt in een belangrijke hormoonproducerende klier in de hersenen, namelijk in de hypofyse. De functie van de TSH is ervoor zorgen dat steeds de juiste hoeveelheid schildklierhormoon (T4 en T3) wordt aangemaakt. 

Vrij T4 (= FT4, = free T4, = vrij T4, = vrij thyroxine) is schildklierhormoon. Dit hormoon zorgt ervoor dat allerlei processen in het lichaam snel genoeg verlopen. Een te lage of te hoge waarde hiervan duidt op een te traag of te snel werkende schildklier.  

Uit de T4 hormoon ontstaat de T3 hormoon. Dit ‘actieve’ hormoon veroorzaakt de uiteindelijke effect van schildklierhormoon. Je zou kunnen zeggen dat de T3 belangrijker dan T4 is, maar het meten van T4 is nodig om inzicht te krijgen in de veranderingen in het functioneren van de schildklier. 

 

Aanvullende analyses 

Hier kan men denken aan analyses zoals de
Vetzuren profiel
Pre-diabetisch
Leaky gut
Hormonen
Vetstofwisseling
Oxidatieve stress
Organische zuren
Zware metalen
Borrelia (ziekte van Lyme)
Ontstekingsparameters etc. 

 

DNA Analyse

Via DNA onderzoek kan men natuurlijk veel achterhalen. Via verschillende soorten DNA onderzoeken kan bv. de reactie op medicatie gecheckt worden alsook de fitheid en de werking van diens genetische metabolisme.  

In de praktijk worden de onderzoeken aangevraagd die aangeven hoe het lichaam reageert op medicijnen en hoe d.m.v. de genetische metabolisme de opgenomen voeding wordt verwerkt.  

Door de onderzoeken komt men erachter waarom men reageert op bepaalde voedingsstoffen en waarom het maar niet lukt om af te vallen.